Vesti iz zemlje

15.08.2022. 14:48

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Struje do kraja godine poskupljuje na 500 evra po megavat-satu?

Foto: Nova ekonomija

Cena struje tokom poslednjeg kvartala u našem regionu biće oko 500 evra po megavat-satu (MWh), rekao je za Radio-televiziju Srbije (RTS), Miloš Mladenović, direktor Srpske berze struje (SEPEKS). Trend visokih cena struje nastaviće se do kraja ove, kao i sledeće, a slično će biti i u naredne „dve do tri godine“.

„Kada pričamo o prognozama cena referišemo se na cenu sa fjučers tržišta, tržišta finansijskih derivata. Imamo situaciju za poslednji kvartal, što se tiče našeg regiona, procena je da će cena biti na nivou od oko 500 evra“, rekao je Mladenović.

Fjučerski su inače terminski ugovori kod kojih se dve ugovorne strane obavezuju da će obaviti transakciju.

Prema Mladenovićevim rečima, za sledeću godinu procene su da će cena biti na nivou između 400 i 450 evra. Ipak, dodaje da je tržište fjučersa postalo promenljivo.

Zašto je na računu za struju poskupela naknada za obnovljive izvore?
ŠTA SVE PLAĆAMO NA RAČUNIMA ZA STRUJU, A NEMA VEZE SA NJENOM POTROŠNJOM?
DA LI SE EPS-OVIM DUŽNICIMA NEZAKONITO RAČUNA KAMATA?

PROBLEM U NUKLEARNIM ELEKTRANAMA

„U Francuskoj je stuacija skoro katastrofalna, prognoze za poslednji kvartal ove i prvi kvartal sledeće godine izašle su na nivo od preko 1.000 evra i tu je najveći uzrok problem sa nuklearnim elektranama“, rekao je direktor Srpske berze struje.

Mladenović kaže da su finansijski derivati (fjučersi) vezani na električnu energiju kao robu, njihova uloga je da pružaju osiguranje kako na strani proizvođača, tako i na strani kupaca od značajne promene cena u kratkom vremenskom periodu.

„Kada kupite fjučers godišnji produkt, vi ste sigurni da će bez obzira na to kolika je cena na spot tržištu, vama u konačnom zbiru cena biti ta po kojoj ste vi taj ugovor osiguranja zaključili“, objasnio je Mladenović.

On kaže da to nije toliko poznato i u punoj meri iskorišćeno od naših domaćih energetskih subjekata. Svi subjekti već imaju mehanizam zaštite za srpsko i mađarsko tržište.

„Veoma je važno u kom momentu kupujete fjučers produkt, u spetembru 2021. cena godišnjeg fjučersa za kompletnu 2022. je bila oko 100 evra po megvat-satu, u decembru cena je bila na nivou oko 250 evra po MWh, tada prognoze nisu bile dovoljno pesimistične“, dodaje Mladenović.

ANALIZA RAČUNA ZA STRUJU: VELIKA RAZLIKA IZMEĐU OBRAČUNSKE I ANGAŽOVANE SNAGE
OKO 12 ODSTO STRUJE „NESTANE“ NA PUTU DO POTROŠAČA
EPS OD STRUJE NE ZARAĐUJE, A SUBVENCIONIŠE OBNOVLJIVE IZVORE

On podseća da je na početku godine cena fjučersa za narednu godinu bila na nivou od oko 200 evra po MWh, pa bi teoretski, onaj ko je kupio taj fjučers bio „siguran“ za 2023. godinu.

„Ako znamo da je za sledeću godinu viđena fjučers cena od oko 400 evra, za jedan MWh kojim bi se zaštitili, vrednost ugovora je 3,5 miliona evra. Ako se štitite za 100 megavat-sati za celu godinu, to je 350 miliona evra“, kaže Mladenović. 

Pored svega toga, kako dodaje, tu je i loša hidrološka sitacija, kao i drugi faktori koji su počeli pre ukrajinske krize i u vezi su sa oporavkom azijske privrede.

Cene gasa, uglja, a posebno struje su tokom celog leta zadržale rekordno visok nivo. Samo se cena nafte drži na ispod 100 dolara. 

BUDŽET ZA 2022. PREĆUTAO ENERGETSKU KRIZU
OKO 12 ODSTO STRUJE „NESTANE“ NA PUTU DO POTROŠAČA
ČIJA SU BROJILA: UDRUŽENJA POTROŠAČA PROTIV EPS DISTRIBUCIJE

Na evropskom tržištu proteklih mesec dana cene struje su bile i preko 400 evra za MWh, a ne treba zaboraviti ni uticaj suše i loše hidrološke uslove na rekama i jezerima gde se nalaze hidroelektrane.

Prosečna cena na Sepeksu, od početka godine je već stigla na nivo od 250 evra, a od početka avgusta prosečna cena za prvih desetak dana je 390 evra po MWh.

Cena struje za domaćinstva u Srbiji već će biti skuplja na računima koji treba da stignu u septembru, dok je za privredo ona skuplja još od početka godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.