Srbija

24.03.2023. 14:38

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Švajcarska podržava lokalni razvoj u Srbiji sa devet miliona evra

Foto: PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu

Srbija

24.03.2023. 14:38

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ u naredne četiri godine planira aktivnosti u vrednosti od devet miliona evra, uz podršku Vlade Švajcarske, navodi se u saopštenju.

U skladu sa najboljim praksama iz demokratski razvijenih zemalja program PRO će sprovesti aktivnosti i procese koji će doprineti unapređenju lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i zaštite životne sredine.

Građani u 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije mogu da konkurišu za podršku programa, naveo je viši službenik za dobro upravljanje na programu PRO Dragan Mladenović.

Vlada Švajcarske je ovu intervenciju podržala sa devet miliona evra, dok će partnerske UN agencije sufinansirati aktivnosti sa milion evra, a za uspeh programa veoma važna će biti podrška nacionalnih partnera iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva zaštite životne sredine”, istakao je Mladenović.

LOKALNE SAMOUPRAVE NISU SPREMNE ZA UKIDANJE ŠALTERA

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavkjen je u Kragujevcu, a konkretne aktivnosti će, između ostalog, uključivati treninge za zaposlene u lokalnim samoupravama, obuke za donosioce odluka na lokalnom nivou, podršku unapređenju pružanja javnih usluga, eUsluga i otvorenih podataka. Kao i poboljšanju usluga socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja i lokalnog upravljanja životnom sredinom.

„Ove obuke su veoma korisne, stiče se značajno znanje o primeni principa dobrog upravljanja, kao i odlični kontakti za dalju razmenu znanja u cilju unapređenja rada lokalnih samouprava i drugih institucija koje pružaju javne usluge građanima“, naveo je Zoran Đorović, direktor eKG InfoData.

Pored tehničke podrške i aktivnosti izgradnje kapaciteta, program PRO će obezbediti i bespovratna sredstva za projekte. Direktni korisnici podrške biće lokalne samouprave, centri za socijalni rad i druge lokalne institucije, kao i organizacije civilnog društva i građani i građanke Srbije, naročito ranjive grupe.

„Osnovne ciljne ranjive grupe su romska populacija, osobe sa invaliditetom u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, dok će poseban fokus biti na deci do 15 godina, starijima od 65 godina i mladima do 30 godina. Jedan od prioriteta programa PRO će biti da podrži međuopštinsku saradnju u oblasti socijalne zaštite”, navela je službenica za socijalno uključivanje na programu PRO Nataša Ivanović.

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF), Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

U cilju unapređenja lokalnog upravljanja životnom sredinom lokalne samouprave će dobiti podršku za izradu javnih politika i procedura uz učešće građana i građanki, ali i za sprovođenje projekata i pilotiranje aktivnosti iz lokalnih planskih dokumenata, dok će se poseban set aktivnosti odnositi na osnaživanje i učešće mladih u zelenoj agendi.

Projekat „Znanjem do posla“ otvorio novi javni poziv za poslodavce

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.