Vesti iz zemlje

28.03.2023. 11:49

Agrosmart, Politika

Autor: Nova ekonomija

Troškovi ovogodišnje prolećne setve skuplji 30 odsto

Foto: Pxhere

U Srbiji je počela prolećna setva, koja bi mogla da se obavi na oko 2,5 miliona hektara poljoprivrednih površina. Prema analizama Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, ona će od prethodne setve biti skuplja oko 30 odsto.

Kako je ranije prenela Politika, bez troškova zakupa zemljišta, bankarskih kredita, radne snage, osiguranja i amortizacije kao i troškova mašinskih usluga, po hektaru kukuruza poljoprivrednici će uložiti 738 evra, za soju čak 665, a za šećernu repu čak 1.365 evra.

Ta analiza, pokazala je i da se cene zakupa oranica kreću u rasponu od 250 evra do 1.000 evra po hektaru, dok je iznajmljivanje mehanizacije poskupelo oko 25 odsto.

Zbog visokih cena veštačkog đubriva i goriva i prošlogodišnja jesenja setva bila je oko 50 odsto skuplja u odnosu na 2021.godinu, pa su troškovi za ratare bili rekordni.

Država ponovo uvodi prelevmane, taksu za uvoz mleka

Međutim, sezonu su obeležile visoke cene žita i uljarica, na domaćem i svetskom tržištu, što je podstaklo poljoprivrednike da sade i seju ove kulture, iako je repromaterijal skup.

S obzirom na podsticaje koje država daje, očekuje se da će biti povećane i površine kod suncokreta i šećerne repe, smatra Zoran Rajić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Rajić je istakao i da je neophodno da država što pre donese krovnu uredbu o subvencijama kako bi poljoprivrednici znali šta mogu da očekuju.

Napominje se i da je najnepovoljnije zaduživati se kod poslovnih banaka na kratak rok.

U novu žetvu, 2023. godine ulazi se i sa novim sistemom eAgrar, a sa tim sistemom se požurilo i mišljenja su da bi zbog toga mnogi mogli da ostanu bez subvencija, preneo je Agrosmart.

U obzir treba uzeti i starosnu strukturu naših poljoprivrednika (prosek godina je oko 65), kao i stanje infrastrukture u seoskim sredinama.

Uzrok skupljeg sejanja je, pre svega, mineralno đubrivo koje su poljoprivrednici štedeli i tokom jesenjih radova. Oni kažu da je zbog skupog đubriva za jesenju setvu i na 40 odsto zasejanih površina smanjena njegova upotreba, što će se odraziti na visinu prinosa ako se ne nadoknadi taj manjak.

Po tradiciji  ove godine najveće površine od oko milion hektara  zauzeće ,“žuto zlato“, odnosno  kukuruz.

On je u prošloj godini zbog suše dao polovinu očekivanog roda, a to je bilo tek nešto više od četiri miliona tona, navodi Goran Bekavac, tvorac visokorodnih hibrida u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

To je dovoljno za potrebe sve manjeg stočarstva Srbije, ali ga je bilo veoma malo za izvoz. Uz to zbog suše bilo je i loš kvalitet.

Šta je poljoprivrednicima potrebno da ne bi bili „na rubu egzistencije“

Očekuje se da će i suncokret 2023. godine zauzeti površine kao i svih pethodnih godina. Tako je u sušnoj 2022. godini pod ovom uljaricom bilo zasejano čak 240.000 hektara. On je od svih kultura u toj godini najbolje izdržao sušu i dao za takve uslove dobar prinos, prosečno, oko tri tone po hektaru.

Lane, u 2022. godini je zbog suše, podbacio i rod soje. I pored toga očekuje se da će i ove godine ova uljarica  zauzeti značajne površine. Svi bi bili zadovoljni da se poseje na oko 200.000 hektara. Poljoprivrednici od ministarstva poljoprivrede u 2023. godini očekuju ciljane subvencije, veću podršku za prolećnu setvu i nabavku mehanizacije, kao i da se zarže data obećanja io pomoći agraru.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, država je prošle godine zbog zabrane izvoza pšenice i brašna, kao i nekih drugih proizvoda napravila probleme proizvođačima i prerađivačima.

Stižu nova sredstva za mlinare, država nadoknađuje razliku u ceni brašna

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.