Srbija

13.12.2022. 09:28

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Veliki Rzav postaje Specijalni rezervat prirode

Foto: Nova ekonomija - Ivana Pavlović

Srbija

13.12.2022. 09:28

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je pokrenut postupak zaštite prirodnog područja prve kategorije, Specijalnog rezervata prirode (SRP) Veliki Rzav.

U skladu sa pravilima, kako se dodaje, SRP Veliki Rzav ispunjava sve uslove da postane zaštićeno područje od međunarodnog, nacionalnog i izuzetnog značaja.

Na dužini toka Velikog Rzava od 66,6 km, u predloženim granicama zaštite je 50,7 km.

SRP Veliki Rzav nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između sela Močioci na jugu i Arilja na severu, na teritoriji opština Arilje, Ivanjica, Požega, Nova Varoš i Čajetina i grada Užica, a najveći deo doline Velikog Rzava smešten je između istočnog oboda planinskog masiva Zlatibora i zapadnog oboda manjih masiva Mučnja i Okruglice.

Dolina Velikog Rzava se izdvaja od sličnih predela u Srbiji visokim stepenom očuvanosti i raznolikosti prirodnih pojava i procesa, obja[njava se u tekstu uredbe.

Zahvaljujući svojim hidrološkim, geomorfološkim i hidrogeološkim karakteristikama, kao i minimalnoj izloženosti antropogenom uticaju, područje SRP Veliki Rzav je značajan centar bioraznolikosti .

Cilj predloga zaštite je očuvanje prirodnih vrednosti, zaštita voda od zagađenja i nepovoljnih promena hidroloških režima.

Pored toga, treba zaštititi i sve ono što ima vredna geološka, geomorfološka o hidrografska obeležja i predstavlja retke vrednosti geonasleđa.

Opština Vlasotince zabranila MHE, ali dozvoljava da se grade

Ukupna površina SRP Veliki Rzav iznosi 4.857,56 hektara, a prema strukturi površina katastarskih opština preko 70 odsto površine u zaštićenom području je u privatnoj svojini, oko 26 odsto u državnoj, dok je oko tri  odsto u javnoj svojini.

Na području SRP Veliki Rzav ustanovljavaju se režimi zaštite drugog i trećeg stepena, a celokupno zaštićena površina predstavlja potencijalno Natura 2000 područje.

Zavod za zaštitu prirode Srbije dostavio je 6. oktobra 2022. godine Studiju zaštite Specijalnog rezervata prirode „Veliki Rzav” Ministarstvu zaštite životne sredine, kao nadležnom organu.

Postupak zaštite, kako se dodaje, shodno Zakonu o zaštiti prirode prirode, počeo je objavljivanjem Studije zaštite na internet stranici nadležnog ministarstva.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.