Srbija

07.12.2022. 07:30

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Za beogradski metro u 2023. godini planirano 255 miliona evra

Foto:Pixabay

Srbija

07.12.2022. 07:30

Projekat izgradnje beogradskog metroa građane je u 2021. godini koštao 4,4 milijarde dinara, dok je u 2023. godini planirano izdvajanje od 30 milijardi dinara (oko 255 miliona evra). 

Tih 30 milijardi dinara za metro se nalaze se u predlogu budžeta za 2023.  i  predstavljaju kapitalne transfere Gradu Beogradu od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U predlogu zakona o završnom računu budžeta za 2021. godinu piše da je za metro dato 4,4 milijarde dinara.

Republika Srbija će  u 2023.  godini imati i mogućnost da za beogradski metro (prvu fazu) odobri zajam od 80 miliona evra sa „stranim fondovima i vladama“, kao i zajam od milijardu evra sa „stranim investicionim korporacijama, fondovima i bankama“, piše u predlogu budžeta.

 

Iako će beogradski metro samo u 2023. godini koštati 260 miliona evra, a u dugom roku 10-15 puta više, za taj projekat nije objavljena sva dokumentacija koja bi potvrdila da se radi o projektu koji je ekonomski i društveno isplativ na dug rok, navodi se u oceni Fiskalnog saveta koja se tiče predloga budžeta.

„Time bi se, između ostalog, predupredio nastanak još jednog neuspešnog sistema javnog prevoza, preduzeću GSP Beograd opstanak i dalje obezbeđuju velike dotacije Grada od oko 250 miliona evra godišnje“, piše Fiskalni savet.

 

Za projekat beogradskog metroa, odnosno angažovanje različitih firmi, instituta i fakulteta u poslednje dve godine putem javnih tendera je izdvojeno bar 400 miliona dinara (oko 3,5 miliona evra), vidi se na osnovu ugovora objavljenih na Portalu javnih nabavki.

Objavljen plan za metro: Šta je novo u drugoj fazi

Beogradski metro gradiće francuske i kineske kompanije. Francuski partneri treba da rade na obezbeđivanju vagonskih kompozicija i izgradnji elektromašinskih podsistema dok će, sa druge strane, kineska kompanija izvoditi građevinske radove.

Ministar finansija Siniša Mali je sa predstavnicima francuskih i kineskih kompanija potpisao Memorandum o razumevanju o izgradnji beogradskog metroa u januaru 2021. godine.

Memorandum je tada potpisan sa direktorom JKP „Beogradski metro i voz“ Stankom Kantarom, potpredsednikom grupe „ALSTOM“ Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompanijama „Ežis rejl“ Olivijerom Buvarom i predstavnikom kompanije „Pauer Čajna“ Šje Ziđijem.

Vlada Francuske je odobrila kredit za finansiranje za deo koji će raditi francuske kompanija, a prema rečima ministra finansija radi se o 454 miliona evra.

Mali je tada (januar 2021.) rekao da se razgovara sa institucijama koje treba da obezbede finansiranje dela koji rade kineske kompanije.

Predstavnik kompanije „Pauer Čajna“ rekao je, nakon potpisivanja memoranduma, da je ta kompanija jedna od njavećih građevinskih kompanija koja koristi sopstvene resurse i iskustva u oblasti izgradnje metroa.

On je istakao da bi vrednost njihovih radova trebalo da bude oko 1,3 milijarde evra.

*Tekst je izmenjen 7.12.2022. godine u 16.41. Umesto 2022. godina, kao što je prvobitno pisalo, treba da stoji 2021. godina. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.