Vesti iz zemlje

03.11.2021. 12:01

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Za Moju prvu platu se prijavilo 13.000 mladih

Za program Moja prva plata koji se realizuje drugu godinu za redom, konkurisalo je 12.966 mladih ljudi, a radna mesta ponudilo je 8.699 poslodavaca, kažu u Ministarstvu rad, boračka i socijalna pitanja. Nakon prvog ciklusa, kako se d...

Foto: Pixabay

Za program Moja prva plata, koji se realizuje drugu godinu za redom, konkurisalo je 12.966 mladih ljudi, a radna mesta ponudilo je 8.699 poslodavaca, kažu u Ministarstvu rad, boračka i socijalna pitanja. Nakon prošlogodišnjeg ciklusa, skoro polovina prijavljenih na tom programub zasnovala je radni odnos.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević podsetila je da je ove godine napravljen je niz reformi „kako bi naši mladi ljudi ostali u svojoj zemlji, zasnovali porodice i privređivali“.

Kisić Tepavčević je podsetila na to da je Vlada ove godine usvojila Strategiju zapošljavanja od 2021. do 2026. godine, sa pratećim Akcionim planom, kao i da je realizovan niz konkretnih programa i mera usmerenih na podršku mladima u zapošljavanju.

Moja prva plata ne sme da bude džeparac
Raspisan javni poziv za program „Moja prva plata“

Kako je dodala, on podrazumeva da mladi dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili dodatnu obuku u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili završetka formalnog obrazovanja.

Prijava kandidata za program Moja prva plata je završeno a poslodavci ih biraju do 15. novembra.

Kandidati koji dobiju ponudu imaju rok od 48 časova da je prihvate. Ukoliko je ne prihvate u navedenom roku, ponuda se poništava.

Moja prva plata je namenjena ljudima mlađim od 30 godina, sa završenim srednjim i visokim obrazovanjem. Program sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje (NZS) kod poslodavaca u privatnom ili javnom sektoru.

Mladima srednjeg obrazovanja obezbeđena je mesečna naknada u iznosu od 22.000, a za one visokog obrazovanja 26.000 dinara.

NZS vrši isplatu sredstva direktno licima na osposobljavanju, preko banke Poštanska štedionica, koja otvara namenski tekući račun licima, bez naplate troškova njegovog održavanja.

Doprinosi u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti se, kako je navedeno, uplaćuju u skladu sa zakonom.

„Moja prva plata“: Od subote kreće potpisivanje ugovora sa kandidatima
„Moja prva plata“ ne ulazi u srž problema sa kojima se suočavaju mladi

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.