Srbija

02.11.2022. 13:16

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Završeni razgovori MMF-a i Srbije u NBS

Foto: Nova ekonomija

Srbija

02.11.2022. 13:16

Razgovori Srbije sa misijom MMF- a, na kojima je razmatrano zaključivanje novog stendbaj aranžmana, završeni su u NBS. „Domaća privreda ima dobre mehanizme odbrane od šokova, očuvana je stabilnost uprkos nepovoljnim uslovima u međunarodnom okruženju“, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Sastanak sa MMF- om održan je u okviru trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, podržanog savetodavnim, nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI) iz juna 2021. godine.

„Istovremeno, razmatrano je i zaključivanje novog stendbaj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (Stand-by Arrangement – SBA), čiji je fokus na nastavku vođenja odgovorne ekonomske politike, uz dodatnu podršku finansijskoj stabilnosti u periodu vanrednih svetskih okolnosti i preplitanja nekoliko kriza. Predloženi stendbaj aranžman biće dodatna podrška finansiranju u uslovima izazova u svetskom ekonomskom okruženju, a podržaće i makroekonomske politike i napore vlasti na sprovođenju strukturnih reformi, sa fokusom na sektor energetike. Stendbaj aranžman će zameniti postojeći Instrument za koordinaciju politike“, saopštio je NBS.

Počeli pregovori Srbije i MMF-a u Narodnoj banci Srbije

Tokom dvonedeljnih razgovora razmatrana su aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja i projekcije, na osnovu čega je misija pozitivno ocenila sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa i pohvalila kontinuitet dobrih ekonomskih politika.

Ocenjeno je i da je upravo zahvaljujući odgovornom vođenju ekonomske politike i sveobuhvatnom paketu monetarnih i fiskalnih mera Srbija uspešno očuvala makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost i u periodu pojačanih izazova, saopštio je NBS.

Na sastanku je konstatovano da je privreda Srbije zabeležila snažan oporavak od pandemije, ali da se svi sada suočavamo s negativnim efektima nepovoljnih kretanja na svetskom i regionalnom nivou, koji utiču na niži globalni rast, time i na smanjenu eksternu tražnju za srpskim izvozom iz zemalja EU koju su naši najveći spoljnotrgovinski partneri, kao i na visoke cene energenata i poremećaje u lancima snabdevanja.

Ipak, srpska privreda ima dobre mehanizme odbrane od šokova, koji uključuju i adekvatne devizne rezerve, umeren nivo spoljnog i javnog duga, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem, uz najniže učešće problematičnih kredita do sada, kao i dokazanu sposobnost proaktivnog reagovanja na razne udare iz međunarodnog okruženja.

Posebno je konstatovano i da je očuvana finansijska stabilnost, kao i stabilnost deviznog kursa, uprkos nepovoljnim uslovima u međunarodnom okruženju.

„Važan stub odbrane stabilnosti jesu visoke devizne rezerve, kojima pažljivo upravljamo, kao i očuvana relativna stabilnost kursa dinara prema evru, i izvesnost u poslovanju koju ta stabilnost donosi”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

MMF: JAZ IZMEĐU BOGATIH I SIROMAŠNIH ZEMALJA SVE VEĆI

Govoreći o aktuelnim makroekonomskim kretanjima u Srbiji, guverner NBS Jorgovanka Tabaković istakla je da je od maja, Narodna banka Srbije dodatno povećava devizne rezerve, koje su krajem septembra premašile nivo sa početka godine i iznosile su 16,5 milijardi evra.

Takođe, nastavljen je rast zapošljavanja i zarada u privatnom sektoru, zatim priliv stranih direktnih investicija u devet meseci ove godine premašio je iznos iz istog perioda rekordne prethodne godine, dodala je ona.

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u avgustu je iznosilo 3,19 odsto, što je za gotovo jedan procentni poen ispod nivoa pre pandemije. To je još jedna potvrda da smo u Srbiji donosili pravu i pravovremenu kombinaciju mera, istakla je Tabaković.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je da je u uslovima aktuelnih inflatornih pritisaka koji su mahom uzrokovani cenama hrane i globalnim cenama energenata, reakcija monetarnom politikom odgovarajuća. Konstatovano je da tekuće pooštravanje monetarnih uslova ima ključnu ulogu u sprečavanju dužeg trajanja inflacije, kao i da su vlasti sprovele i dodatne mere kako bi ublažile udar na troškove života stanovništva.

„Obuzdavanje inflacije jeste prioritet broj jedan za nosioce politika širom sveta, ali je važno da se odredi i prava mera reakcije. U Srbiji to radimo postepenim, ali kontinuiranim zaoštravanjem monetarnih uslova, koje smo započeli u oktobru prošle godine. Kroz postepen pristup uvažava se činjenica da inflatorni pritisci dolaze od faktora sa strane ponude i istovremeno se vodi računa i o rastu privredne aktivnosti“, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Prema oceni Međunarodnog monetarnog fonda, dalja kombinacija makroekonomskih mera trebalo bi da bude takva da obezbedi smanjenje inflacije i podrži stabilnost deviznog kursa. Važno je da fiskalna konsolidacija podržava monetarnu politiku, ali i da se u budžetu zadrži visok nivo kapitalnih rashoda kako bi se rešile znatne infrastrukturne potrebe Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trenutno traži finansijski stendbaj aranžman u iznosu od 2,45 milijardi evra, preneli su mediji.

„Taj novac ćemo koristiti za dodatnu budžetsku podršku, a koristićemo ga i da završimo kapitalne infrastrukturne projekte od kojih ne odustajemo. To je ono što gura životni standard naših građana naviše i ono od čega zavisi privredni rast“, rekla je premijerka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.