Srbija

20.10.2022. 11:02

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Počeli pregovori Srbije i MMF-a u Narodnoj banci Srbije

Foto: Paola Felix Meza

Srbija

20.10.2022. 11:02

Srbija je počela pregovore sa misijom MMF-a o novom aranžamnu, koji će trajati do 4. novembra, saopštila je Narodna banka Srbije

Delegaciju Srbije u razgovorima sa MMF-om predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Na sastancima tokom misije Međunarodnog monetarnog fonda, biće razmotrena aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja. Takođe, biće razmotreno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa.

Drugo razmatranje sprovođenja ekonomskog programa završeno je u junu ove godine, kada je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo odluku o uspešnom završetku programa, saopštila je Narodna banka Srbije.

Pet godina od poslednjeg stendbaj (stand-by) aranžmana sa Međunardnim monetarnim fondom (MMF), Srbija će izgleda imati ponovo takvu vrstu strožeg monitoringa što je veliki zaokret u ekonomskoj politici, ocenio je konsultant Bogdan Petrović u svojoj kolumni u oktobarskom broju Nove ekonomije.

Petrović podseća da je predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete Abu Dabiju, uz dogovoren kredit sa šeikom Muhamedom bin Zajedom od milijardu dolara, obznanio i da će Srbija zatražiti stendbaj aranžman sa MMF-om.

U pitanju je veoma važna promena ekonomske politike: stendbaj aranžman znači da Vlada u naredne dve do tri godine mora da dobije saglasnost MMF-a za klјučne ekonomske poteze.

Nije tajna da Srbija ima velike probleme sa zaduživanjem na međunarodnom tržištu. Vlada je pokušala da se zaduži i putem „privatnih plasmana“, kako je Vučić rekao, direktnom pogodbom pored redovnih aukcija na tržištu kapitala (u junu je doneta i posebna uredba).

MMF PONOVO MEĐU NAMA

MMF ponovo među nama

„Stendbaj aranžman podrazumeva da Srbija potpiše memorandum sa MMF-om u kome će se nalaziti program reformi, sa jasnim parametrima koje Vlada treba da poštuje, sprovođenje tog programa MMF kontroliše svaka tri meseca. Po pravilu, MMF traži da se izbalansira budžet i smanjuje javni dug“, ocenjuje Petrović.

Srbija od juna prošle godine ima savetodavni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) baš kao i prethodni završen u januaru 2021. koji je takođe bio savetodavnog karaktera, bez pozajmljivanja novca.

Nakon demokratskih promena 2000. godine, Srbija je imala osam aranžmana sa MMF, uključujući i aktuelni savetodavni.

Standbaj aranžman odobren je Srbiji 23. februara 2015. u trajanju od 36 meseci u iznosu od oko 1.168,5 miliona evra, kao podrška dogovorenom ekonomskom programu za period od 2015-2017. godine.

Aranžman je zaključen iz predostrožnosti, što znači bez namere da se odobrena sredstva koriste, osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje. Aranžman je trajao do 23. februara 2018. godine, podseća Petrović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.