Cake news

09.06.2024. 09:10

Autor: Nenad Milosavljević

Lava kejk ili kako kolač nafilovati zabludom

Ilustracija: Paola Felix Meza

Cake news

09.06.2024. 09:10

Lava kejk. Iako možda zvuči zlokobno, mnogi ga vole zato što je ne samo ukusan, već i zabavan. Lava nije nešto što nam prvo padne na pamet kada želimo da se zasladimo, pre bi to bila asocijacija na nešto ljuto, vrelo ili začinjeno, ali čudni su krivudavi putevi kulinarskih dostignuća, pa tako dobismo i lava kolač. Ne mora da ima logike sve dok je ukusno.

Spolja sočan i pomalo hrskav, a unutra nafilovan izdašnim čokoladnim filom, ovaj kolač predstavlja pravu bombu ukusa, koja se pritom veoma lako i brzo sprema. Spolja gladac, iznutra sladac, da tako kažemo, lava kolač predstavlja jednu od onih đakonija kod kojih jedva čekamo da probijemo koricu kako bi čokoladna suština pokuljala napolje.

I dok se kulinarskom lava kolaču iskreno divimo, mnoge bi se, ne baš lepe stvari, mogle uporediti upravo sa ovom poslasticom. Uzmite, na primer, situaciju da nam država svako malo, a naročito pred izbore, deli različite oblike pomoći. Nekada je ona novčana, a nekada u vidu drugih beneficija. Nekada je dobijaju svi, a nekada samo neke kategorije građana.

Ilustracija: Paola Felix Meza

I jeste lepo kada nešto “legne” na račun niotkuda, ali stručnjaci su više puta skrenuli pažnju da taj besplatan novac i beneficije i te kako imaju cenu. Da ne idemo dalje od toga, takva davanja u najmanju ruku, po sili ekonomskih zakonitosti, podstiču inflaciju koja je na već prilično visokom nivou. Na kraju nam poskupljenja pojedu ne samo ta jednokratna davanja, već nastavljaju da nam proždiru novac i mesecima nakon toga. Jer “slatka” je pomoć jednokratna, ali njeni efekti nažalost nisu.

Ako je lava kejk spolja gladac iznutra sladac, za ovaj ekonomski lava kejk (i ne, nećemo ga nazvati laŽa kejk, iako jesmo u iskušenju) se može reći ona stara koju svi znate – spolja gladac, a iznutra jadac. Možda spolja deluje hrskavo i sočno, ali kada probijete taj sloj, teško da će iz njega poteći slatka čokolada. Ako išta poteče, neće biti slatko, već naprotiv, vrlo gorko.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.