Cake news Recepti

02.03.2024. 09:24

Autor: Nenad Milosavljević

Kad inflacija pojede čiz iz čizkejka

Ilustracija: Paola Felix Meza

U ovaj popularni kolač uobičajeno ide 300 grama keksa, 5 kašika mleka, 180 grama maslaca, dva želatina, 1 Ela sir, 1 krem fiks, 1 vanilin šećer, 150 ml vode, 500 ml biljne pavlake, 220 grama šećera u prahu, 450 g crvenog voća, 50 ml vode za želatin i 4 kašike običnog šećera.

Početkom 2020. godine, pre nego što su mlečne prerađevine drastično poskupele, ovu tortu smo mogli da pripremimo bez podizanja omanjeg keš-kredita u banci. U međuvremenu se, međutim, mnogo toga promenilo, pa danas za otprilike isti novac za koji smo pre tri godine mogli da spremimo celu tortu danas možemo da spremimo tek koru uz možda jedan mali sloj fila. A to, složićete se, ne bi bio pravi čizkejk.

Ovo je i razlog što na slici ispod vidite samo lepu, hrskavu koricu, dok nedostajući deo možemo nazvati jednostavno – inflacija.

Ilustracija: Paola Felix Meza

Iako su nadležni tokom inflatorne krize koja još uvek traje tvrdili da imamo najbrži rast i najmanju inflaciju (u regionu ili Evropi, zavisno od potreba), stanje “na terenu” govori nam da danas realno za isti novac možemo da kupimo značajno manje dobara i usluga. Više o tome koliko nas je inflacija realno pogodila, možete pročitati u ovom tekstu.

ŠTA JE CAKE NEWS?
Cake News je rubrika Nove ekonomije u kojoj kroz kulinarske recepte pokušavamo da objasnimo, razotkrijemo i dekonstruišemo lažne vesti i sve vrste manipulisanja informacijama kojima se, iz različitih razloga, služe mediji i političari. Kakve veze sa tim imaju hrana i kulinarski recepti? Demagogija, lažne vesti, spinovanja, izvrtanje činjenica, manipulacija - sve to je najčešće lepo upakovano poput torte koja spolja deluje primamljivo i ukusno, ali kada zađete u unutrašnjost, neretko ćete otkriti da su sastojci ili nekvalitetni ili nisu oni koji bi trebalo da budu ili su jednostavno skroz pokvareni. A niko ne voli da konzumira nešto takvo, zar ne?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.