Poslastičarnica “Kod budžetlije”
Neki stručnjaci kažu da država nikad nije dobar poslodavac. Ima oko ovog stava sporenja i polemika, ima i drugih škola mišljenja, ali na našim prostorima se, kroz bezbroj primera, definitivno pokazalo da drž...
U ovaj popularni kolač uobičajeno ide 300 grama keksa, 5 kašika mleka, 180 grama maslaca, dva želatina, 1 Ela sir, 1 krem fiks, 1 vanilin šećer, 150 ml vode, 500 ml biljne pavlake, 220 grama šećera u prahu, 450 g crvenog voća, 50 ml vode za želatin i 4 kašike običnog šećera.
Početkom 2020. godine, pre nego što su mlečne prerađevine drastično poskupele, ovu tortu smo mogli da pripremimo bez podizanja omanjeg keš-kredita u banci. U međuvremenu se, međutim, mnogo toga promenilo, pa danas za otprilike isti novac za koji smo pre tri godine mogli da spremimo celu tortu danas možemo da spremimo tek koru uz možda jedan mali sloj fila. A to, složićete se, ne bi bio pravi čizkejk.
Ovo je i razlog što na slici ispod vidite samo lepu, hrskavu koricu, dok nedostajući deo možemo nazvati jednostavno – inflacija.
Iako su nadležni tokom inflatorne krize koja još uvek traje tvrdili da imamo najbrži rast i najmanju inflaciju (u regionu ili Evropi, zavisno od potreba), stanje “na terenu” govori nam da danas realno za isti novac možemo da kupimo značajno manje dobara i usluga. Više o tome koliko nas je inflacija realno pogodila, možete pročitati u ovom tekstu.
ŠTA JE CAKE NEWS?
Cake News je rubrika Nove ekonomije u kojoj kroz kulinarske recepte pokušavamo da objasnimo, razotkrijemo i dekonstruišemo lažne vesti i sve vrste manipulisanja informacijama kojima se, iz različitih razloga, služe mediji i političari. Kakve veze sa tim imaju hrana i kulinarski recepti? Demagogija, lažne vesti, spinovanja, izvrtanje činjenica, manipulacija - sve to je najčešće lepo upakovano poput torte koja spolja deluje primamljivo i ukusno, ali kada zađete u unutrašnjost, neretko ćete otkriti da su sastojci ili nekvalitetni ili nisu oni koji bi trebalo da budu ili su jednostavno skroz pokvareni. A niko ne voli da konzumira nešto takvo, zar ne?
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Neki stručnjaci kažu da država nikad nije dobar poslodavac. Ima oko ovog stava sporenja i polemika, ima i drugih škola mišljenja, ali na našim prostorima se, kroz bezbroj primera, definitivno pokazalo da drž...
Iako bi mnogi rekli da danas baš nije kul pripremati nešto što sadrži “rusko” u nazivu, teško da će se iko odreći recimo ruske salate ili ruskih kapa odnosno šubara. O salati sada nećemo, ali o ruskim kapama...
Da li ponekad imate utisak da vas država tretira kao decu? Kao naivne klince koji ne razumeju baš mnogo toga, koje je lako slagati i držati u zabludi, a još lakše podmititi sitnim nagradama? A deca k’o deca,...
Lava kejk. Iako možda zvuči zlokobno, mnogi ga vole zato što je ne samo ukusan, već i zabavan. Lava nije nešto što nam prvo padne na pamet kada želimo da se zasladimo, pre bi to bila asocijacija na nešto lju...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE