Zašto se lenja pita zove baš tako? Neki tvrde da je naziv potekao od testa koje sporo narasta, a neki opet kažu da je razlog to što se za nju ne koriste kore, pa je i neka lenja domaćica, pre 50-ak godina kada je nastala, mogla vrlo brzo da je spremi.
Uzmemo li tu pretpostavku kao tačnu, moglo bi se reći da je lenja pita sasvim u skladu sa onim receptom “manje za više”, servirati gostima nešto maksimalno ukusno u šta je uloženo minimalno truda i vremena. Dobra varijanta, zar ne?
Iako se jede tokom cele godine, lenja pita je tipična za jesen, jer je za nju najbolje koristiti što kiselije jabuke, a one pristižu baš u tom periodu godine. Nekako s jeseni i naši nadležni su nam servirali jednu njihovu lenju pitu, sada već dobro poznati populistički recept koji bi se mogao nazvati pravom lenjom pitom među populističkim merama.
Akcija “Najbolja cena”, nekada poznata i kao “Bolja cena”, ponovo je među nama i ostaće tu do kraja oktobra. Cene za oko 700 proizvoda biće u tom periodu snižene, a cilj je da se smanji pritisak na kućni budžet. Vlast nije napomenula da je u sličnom periodu kućni budžet takođe i opterećen novim nametima, kao što je, na primer, nova stavka na računima Infostana, samo što ti novi nameti neće trajati do oktobra već su tu da ostanu trajno. Stručnjaci se, sa druge strane, slažu da je ovo isključivo politička mera koja nema nikakvu ekonomsku logiku, o čemu možete da pročitate više u našoj analizi.
Ilustracija: Paola Felix Meza
Ipak, uz malo jeftinih sastojaka i još manje truda, država nam je još jednom priredila svoju lenju pitu koja odiše i mirisom i ukusom, jer ko ne želi da zagrize sočan kolač na kojem piše “Popust!”, a čiju ćemo pripremu na kraju opet platiti mi, o čemu takođe možete više pročitati ovde.
Naravno, sve dok smo željni dobre, ukusne poslastice, prihvataćemo i najlenje od svih lenjih pita poput ove, jer znate kako se kaže, poklon-piti se u zube ne gleda. I ne znamo da li je ona domaćica sa početka priče zaista bila lenja, ali za državu koja ne rešava suštinske probleme i uzroke niskog standarda već donosi jednokratne mere koje tretiraju posledicu i to tek delimično, to bi se svakako moglo reći.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Većina nas ne ispuni baš svako obećanje koje da. I to je u redu jer mi, obični ljudi, retko kada obećavamo stvari za koje unapred znamo da ih nećemo ili ne možemo ispuniti. A kada ih ne ispunimo, obično ih n...
Postoji to neko nepisano pravilo da svečanu tortu treba svečano seći i pojesti je dok je još sveža. Čudno bi bilo ako to, na primer, uradiš sa dve godine zakašnjenja i ne samo što je čudno, već je i opasno, ...
Neki stručnjaci kažu da država nikad nije dobar poslodavac. Ima oko ovog stava sporenja i polemika, ima i drugih škola mišljenja, ali na našim prostorima se, kroz bezbroj primera, definitivno pokazalo da drž...
Iako bi mnogi rekli da danas baš nije kul pripremati nešto što sadrži “rusko” u nazivu, teško da će se iko odreći recimo ruske salate ili ruskih kapa odnosno šubara. O salati sada nećemo, ali o ruskim kapama...
NOVA EKONOMIJA
prtplatite se za čitanje premium sadržaja
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rsInforamcije koje imaju dodatnu vrednost
Koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste saglasni sa tim.Ok