Glava u torti
Sigurno ste bar jednom u životu gledali na internetu neki video snimak u kojem neko nekome, najčešće u svrhu takozvanog prenka odnosno šale, zabije glavu u tortu. Ne tortu u glavu, već baš tako, glavu u tort...
Oblanda tortu svi vole. Laka je i jeftina za pripremu, svako je sprema onako kako voli, od onoga što ima i postoji puno različitih varijanti.
Slično je i sa poslovnim izveštajima pojedinih kompanija u Srbiji. Izveštaji o održivosti poslovanja i odnosu prema životnoj sredini se lako pripreme i takođe ih svako priprema onako kako voli, sa sastojcima koji ima ili, još preciznije, sa sastojcima za koje misli da će ih javnost najlakše progutati.
Ako uzmemo da je izveštaj jedna hrskava oblanda, njega bi trebalo nafilovati i namazati svim sastojcima iz recepta, i gorkim i slatkim, kako bi ta oblanda bila potpuna i sadržala ceo spektar ukusa. Brojne kompanije, međutim, vole da “odvade” neke sastojke koji nisu baš ukusni, a da neke druge dodatno zaslade da bi njihova poslastica bila što provarljivija. Tako ćemo u izveštajima moći da pročitamo da je neka kompanija, na primer, uložila određeni novac u smanjenje zagađenja (slatki sastojak), ali će prećutati da su iste godine kažnjeni zbog istog tog zagađenja (gorki sastojak koji fali). Nije isključeno da će se u nekom trenutku desiti i da od izveštaja ostanu samo korice oblande između kojih nema ničega. To bi u suštini bilo neobjavljivanje izveštaja, a da li se i to dešavalo, možete pročitati na ovom linku.
Oblanda torta:
Oblanda torta na “Ziđin” način:
ŠTA JE CAKE NEWS?
Cake News je rubrika Nove ekonomije u kojoj kroz kulinarske recepte pokušavamo da objasnimo, razotkrijemo i dekonstruišemo lažne vesti i sve vrste manipulisanja informacijama kojima se, iz različitih razloga, služe mediji i političari. Kakve veze sa tim imaju hrana i kulinarski recepti? Demagogija, lažne vesti, spinovanja, izvrtanje činjenica, manipulacija - sve to je najčešće lepo upakovano poput torte koja spolja deluje primamljivo i ukusno, ali kada zađete u unutrašnjost, neretko ćete otkriti da su sastojci ili nekvalitetni ili nisu oni koji bi trebalo da budu ili su jednostavno skroz pokvareni. A niko ne voli da konzumira nešto takvo, zar ne?
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Sigurno ste bar jednom u životu gledali na internetu neki video snimak u kojem neko nekome, najčešće u svrhu takozvanog prenka odnosno šale, zabije glavu u tortu. Ne tortu u glavu, već baš tako, glavu u tort...
Manje je bolje, kaže stara izreka. Ne važi to uvek, ali ponekad jednostavnost jeste u korenu uspeha i kvaliteta. Torta od šargarepe jedan je od takvih primera. Jednostavna do maksimuma i isto toliko ukusna. ...
Makaronsi su mnogima omiljeni kolači i razloga za to je dosta, a jedan od najvažnijih je to što ovi kolačići postoje u obilju varijacija kako po boji, tako i po ukusu. Zbog različitih i živopisnih boja naroč...
Iako to nije slučaj, Šeherezada torta bi mogla da bude naša nacionalna torta, s obzirom na količinu priča i bajki koje svakodnevno slušamo. Ova torta nosi ime po glavnoj junakinji uvodne priče u bajkama iz “...
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rs Inforamcije koje imaju dodatnu vrednost
POGLEDAJ SVE