Ko je ko

29.06.2024. 17:46

Dahlia

Autor: Nova ekonomija

Verujte u sebe i svoje sposobnosti

Intervju: Dragana Orlandić, izvršna direktorka kompanije Dahlia

Foto: Dahlia

Ko je ko

29.06.2024. 17:46

Mladim ženama bih savetovala da veruju u sebe i svoje sposobnosti, da se ne plaše da preuzmu inicijativu i da kontinuirano uče i razvijaju se. Dodatno, izgradnja mreže podrške kroz mentorstvo i profesionalne kontakte može biti od velike pomoći. Smatram da je važno biti dostupan za razgovor i pružiti povratne informacije koje mogu pomoći drugima da napreduju. Paralelno, aktivno radim na promociji politike različitosti i ravnopravnosti unutar naše kompanije

 

„Rekla bih da je moje dosadašnje poslovno iskustvo, osim što je bilo puno izazova i uspeha, zapravo bio proces kontinuiranog ličnog i profesionalnog rasta“, kaže Dragana Orlandić, izvršna direktorka kompanije Dahlia. Od svojih početaka i rada u finansijskom sektoru, pa sve do prodaje, gde se najduže zadržala, svoje iskustvo u različitim sektorima koristila je, kako kaže, da stekne širok spektar veština i znanja, što joj je kasnije dosta pomoglo na liderskim pozicijama.

„Sposobnost prilagođavanja različitim poslovnim situacijama, okruženju i izgradnja uspešnih timova doprineli su dobrim poslovnim rezultatima. A strast prema novim izazovima i posvećenost razvoju kompanije vodile su do pozicije na kojoj se trenutno nalazim“, kaže Dragana Orlandić.

Kako ste se suočavali s izazovima koji su se javljali tokom vaše karijere i kako ste ih prevazilazili?

Tokom 20 godina karijere, suočavala sam se s raznim izazovima – od borbe s konkurencijom i promenama na tržištu do vođenja timova i raznih uspona i padova. U svakoj od tih situacija, shvatila sam da je brza reakcija važna, ali da je jednako važna i sposobnost prilagođavanja. Kroz ta iskustva sam naučila da su kontinuirano učenje iz sopstvenih grešaka, stalna edukacija i preuzimanje odgovornosti ključni za lični i profesionalni rast.

Koje veštine smatrate ključnim za uspeh u poslovnom svetu, posebno za žene?

Kojim god poslom da se bavite, smatram da su ključne veštine za postizanje uspeha liderstvo, efikasna komunikacija, visok nivo emocionalne inteligencije i sposobnost donošenja odluka. Za žene je dodatno važno da neguju svoje samopouzdanje i hrabrost kako bi preuzele inicijativu i hrabro izrazile svoje ideje. Kao što sam već pomenula, fleksibilnost i sposobnost prilagođavanja promenama su od suštinskog značaja u dinamičnom poslovnom okruženju.

Kako vidite ulogu žena u upravljačkim strukturama kompanija u Srbiji, imajući u vidu globalne trendove i direktive EU?

Primećujem značajan pomak u ulozi žena u upravljačkim strukturama, ali verujem i da postoji još prostora za dalji napredak. Direktive Evropske unije i globalni trendovi sve više promovišu ravnopravnost i inkluziju, što zaista pozitivno utiče na promene koje se dešavaju i u Srbiji. Verujem da će rastući broj žena na vodećim pozicijama doprineti većoj raznolikosti u mišljenjima i poboljšati poslovnu dinamiku.

Koje biste savete dali mladim ženama koje žele da napreduju u svetu biznisa i ostvare uspeh u svojim karijerama?

Prvo i možda najvažnije – postaviti sebi jasne ciljeve i biti istrajan u njihovom ostvarivanju. Mladim ženama bih savetovala da veruju u sebe i svoje sposobnosti, da se ne plaše da preuzmu inicijativu i da kontinuirano uče i razvijaju se. Dodatno, izgradnja mreže podrške kroz mentorstvo i profesionalne kontakte može biti od velike pomoći.

Ključne veštine za postizanje uspeha su liderstvo, efikasna komunikacija, visok nivo emocionalne inteligencije i sposobnost donošenja odluka. Za žene je dodatno važno da neguju svoje samopouzdanje i hrabrost, kako bi preuzele inicijativu i hrabro izrazile svoje ideje
Kako se menja percepcija žena u poslovnom svetu danas u odnosu na prethodne decenije?

Percepcija žena u poslovnom svetu se značajno promenila. Danas se žene sve više prepoznaju kao sposobni lideri i stratezi i postoji veće priznavanje njihovih doprinosa i vrednosti koje donose poslovnim timovima. Ipak, potrebno je nastaviti rad na uklanjanju predrasuda i stvaranju okruženja u kojem će svako imati jednake šanse za uspeh.

Koje su prednosti imati raznovrsne timove i upravljačke strukture u kompanijama?

Raznovrsni timovi donose različite perspektive, što može dovesti do inovativnijih rešenja i bolje poslovne strategije, a ovakvi timovi su često fleksibilniji i sposobniji da se prilagode promenama na tržištu. Pored toga, raznovrsnost timova povećava zadovoljstvo zaposlenih i može privući širi spektar mladih talenata kojima će naša kompanija biti pristupačna, što doprinosi dugoročnom uspehu kompanije.

Kako biste opisali vašu ulogu u podržavanju i mentorisanju drugih žena u poslovnom svetu?

Moja uloga u podršci drugim ženama ogleda se u pružanju saveta, deljenju iskustava i pomoći u razvoju veština. Smatram da je važno biti dostupan za razgovor i pružiti povratne informacije koje mogu pomoći drugima da napreduju. Paralelno, aktivno radim na promociji politike različitosti i ravnopravnosti unutar naše kompanije.

 

“Ko je ko – Uspešne poslovne žene”

PREUZMITE VAŠ BESPLATNI PRIMERAK OVDE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.