Vesti iz zemlje

27.04.2023. 11:51

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Izmene zakona prozjumerima neće uvesti sve potrebne olakšice

Foto: Pixabay

Novim izmenama Zakona o obnovljivih izvora energije, koje se pred Narodnom skupštinom nalaze od danas, nisu predviđene sve olakšice koje su tražili vlasnici malih kućnih solarnih elektrana i panela, odnosno prozjumeri (kupci-proizvođači struje).

Ograničenje snage elektrane za većinu domaćinstava u Srbiji koja žele da ugrade solarne panele je 17,25 kilovata (kW).

Međutim, onda je država rekla da će to da smanji na 6,9 kW, sa obrazloženjem da time štite građane od prevare instalatera, da im ne ugradi više nego što im treba, objašnjava Nenad Maričić iz Rume, čije je domaćinstvo ugradilo solarne panele i postalo prozjumersko.

„Mnogi su se žalili na taj predlog pa su ipak popustili, pa ograničenje nije 6,9 kW nego 10,8 kW, a većini prozjumera sa spiska, njihove elektrane su inače snage 10 kW“, kaže Maričić za Novu ekonomiju.

Solarni paneli za sada isplativi samo većim potrošačima

Maričić dodaje da je veliki je problem što je ograničenje za privrednike koji žele da postanu prozjumeri ograničenje 150 kW. Ta primena je, kako objašnjava, odložena do 1. jula 2024. godine:

„Zakon inače konkretno definiše plaćanje podsticaja za povlašćene proizvođače električne energije. Mnoge organizacije su poslale primedbe na javnu raspravu, sa zahtevom da se i taj deo izmeni, kad se već menja Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije“.

Stručni savet: Kako da vam se isplate solarni paneli

Međutim, u rezultatima javne rasprave koji su objavljeni na internetu stoji i da su udruženja koja su poslala sopstvene primedbe, poput Zadruge „Elektropionir“ ili Centar za unapređenje životne sredine, odbijena.

Tom prilikom su državni organi ocenili i obrazložili da „to nisu teme sadašnjih zakonskih izmena“.

Maričić podseća da je od 1. januara 2023. godine ukinut porez na dodatu vrednost (PDV) na za viškove struje koju proizvode prozjumeri.

„To unači da kada hoćemo da povučemo viškove naše struje više ne plaćamo PDV kao prošle godine. Ostalo je da se još odradi akciza (koja se plaća na računima za struju), mrežarina i naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača, ona je bila tema ovih izmena, ali mi nismo uspeli da dođemo do toga“, kaže sagovornik našeg portala.

Objašnjava da prozjumeri nisu tražili potpuno ukidanje naknade za povlašćene proizvođače, već samo da se ne plaća onda kada prozjumeri povlače viškove struje koju oni proizvedu.

„Ideja je bila da ako povlačimo više struje nego što je proizvedemo, onda plaćamo tu naknadu kao i svi ostali građani“, dodaje Maričić.

Iskustva građana koji su ugradili solarne panele i postali „prozjumeri“

ŠTA ZNAČI „POVLAČENJE“ STRUJE

„To znači da smo imali određenu proizvodnju viškova struje, koji smo predali u mrežu. Onda kada mi nemamo našu proizvodnju iz elektrane, mi onda povlačimo određenu količinu struje iz mreže. Dok god imamo te viškove naš zahtev je da ne plaćamo ni tu naknadu, ni akcizu, ni mrežarinu“, objašnjava Maričić.

Prema njegovim rečima, to bi značilo da se urade izmene kakve su nedavno napravljene i u Zakonu o PDV-u, a odnosile su se na prozjumere:
„Zakon o PDV-u se promenio i time smo dobili ono šta smo tražili, to samo treba da prekopiraju na preostala tri zakona“.

Beogradski mediji preneli su kako se izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora enegrije predviđaju povoljniji uslovi za kupce-proizvođače.

Ministarstvo energetike je uvažilo brojne zahteve da se sporna odredba promeni i formirala prelazna rešenja, prema kojima će prozjumeri-pravna lica moći da priključe na mrežu elektrane maksimalne snage 5 MW, dok će za domaćinstva važiti ograničenje od 10,8 kW, prenela je Ekapija.

U međuvremenu, sve su češće vesti o tome kako je malo interesovanje građana za ugradnju solarnih panela u nekim gradovima, poput Niša.

Nedovoljno interesovanje Nišlija za subvencionisne solarne panele

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentari(2)

 1. Molim Vas

  da mi pomognete moja solarna elektrane bude priključena na distributivni sistem EPSa.

  Ispoštovao sam sve procedure sem izlaska komisije za interni prijem elektrane a ugovor sam potpisao 04.10.2023. Stoga vas molim da pokušate da ubrzate formiranje komisije i sam prijem, kako bih blagovremeno bio upisan u registar kupac-proizvođač. U prilogu šaljem ugovor O potpunom snabdevanju sa neto merenjem potpisanim 04.10.2023 god. Radi se o ED Kraljevo a interni prijem zadužen je ED Valjevo.

  Tekst ispod sam podvukao sa zvaničnog sajta.

  Odmah nakon zaključenja ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem odnosno neto obračunom, snabdevač obaveštava o istom operatora sistema, koji će u roku od pet dana priključiti objekat krajnjeg kupca kao kupca-proizvođača na elektroenergetski sistem.

  Operator sistema će odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana priključenja objekta kupca–proizvođača na elektroenergetski sistem, upisati krajnjeg kupca u Registar kupaca–proizvođača, koji time stiče status kupca-proizvođača.

  Miodrag Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.