Vesti iz zemlje

14.04.2022. 10:12

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

NBS nova pravila za menjačnice

Nova ekonomija, Paola Felix Meze

Narodna banka Srbije (NBS) donela je izmene Odluke koja se odnosi na kontrolu menjačnica, prema toj odluci ako ovlašćeni menjač onemogući kontrolu, NBS će doneti rešenje o privremenoj zabrani rada menjačnice, koja je kontrolisana ili zabranu menjačkih poslova na svim menjačkim mestima (što je novina) u periodu do 30 radnih dana, objavljeno je u Službenom glasniku.

NBS je doneo „Odluku o izmenama i dopuni Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja“ u delu koji se tiče onemogućavanja kontrole. 

Pod pretnjom trajnog oduzimanja ovlašćenja na svim menjačkim mestima, ovlašćeni menjač je dužan da odmah po donošenju rešenja postupi po nalogu Narodne banke Srbije i da bez odlaganja omogući kontrolu Narodne banke Srbije. 

NBS će moći da oduzima dozvole menjačnicama
Kurs evra privremeno zatvorio menjačnice u Beogradu i Novom Sadu

Ovlašćeni menjač dužan je i da odmah po prijemu rešenja, to rešenje istakne na vidno mesto na svim menjačkim mestima, kao i da sav efektivni strani novac koji se nalazi na tim menjačkim mestima proda banci, odnosno bankama s kojima ima zaključen ugovor, a da dinare dobijene tom prodajom i gotovinu u dinarima uplati na svoj tekući račun.

Dokaze o izvršenju obaveza ovlašćeni menjač dužan je da pismeno dostavi Narodnoj banci Srbije odmah po tom izvršenju.  

Ako ovlašćeni menjač ne izvrši najmanje jednu od ovih obaveza, NBS donosi rešenje o oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova za kontrolisano menjačko mesto ili za sva menjačka mesta.

Koje menjačnice je zatvorila Narodna banka Srbije?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.