Vesti iz zemlje

16.01.2023. 09:21

Klima 101

Autor: Nova ekonomija

Političke stranke „preko noći“ postaju ekološke

U njihovim programima slabo se pominju klimatske promene i globalno zagrevanje...

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Planina u Srbiji

Političke stranke u Srbiji preko noći postaju pro-ekološke. Osim opozicione koalicije Moramo i pokreta SRCE koji je nastao posle izbora, one se slabo prepoznaju najveći ekološki probem, klimatskim promenma i globalnim zagrevanjem, smatra Marko Vujić sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Kako Vujić piše za portal Klima 101, za analizu programa političkih partija u Srbiji ključno pitanja su koliko se one bave klimatskim promenama, koje od njih su odgovorne, a koje su samo klimatski svesne i koje to pitanje uopšte i ne pominju.

Prema Vujićevom zaključku, mogu se identifikovati tri grupe stranaka u programskom odnosu prema klimatskim promenama.

1. Klimatski odgovorne bile bi samo pokret SRCE i politička koalicija Moramo.

2. Klimatski svesne odnosno partije koje klimatske promene makar spominju u svojim programima su SNS, SPS i Dveri.

3. Klimatski neodgovorne su one koje u svojim programima ignorišu klimatske promene, bilo da se u dokumentima bave zaštitom životne sredine ili ne, a u koje spadaju SSP, Novi DSS, Narodna stranka, POKS, SSP, JS i DS.

Kako krave mogu da ublaže klimatske promene

Koalicija Moramo sastoji od dve različite organizacije, Ne davimo Beograd i partije Zajedno, analiziraćemo izborni program ove koalicije iz 2022.

Već u prvoj oblasti njenog izbornog programa iz 2022. godine, navode se klimatske promene kao najveću pretnju za opstanak planete:

„Ekološki problemi su postali briga celog čovečanstva i predmet globalnih i regionalnih sporazuma jer klimatske promene izazvane ljudskim faktorom prete da unište planetu. Reč je o jednoj od najobuhvatnijih promena koje dotiču sve aspekte života i zahtevaju dugoročno planiranje“.

U oblasti razvoja poljoprivrede navode konkretne štete koje su nastupile usled klimatskih promena na teritoriji Republike Srbije:

„Klimatske promene sve više prete poljoprivredi a samo se gubici usled suša 2012. i 2017. godine mere u milijardama evra.“

Kako Vujić dodaje, može se reći da pokret SRCE ima najrazrađeniju strategiju klimatskih promena s obzirom da jedini imaju odeljak programa pod nazivom Smanjenje rizika i ublažavanje posledica klimatskih promena.

Takođe na još osam mesta ovaj pokret je fokusiran na ublažavanje efekta klimatskih promena, poput odeljka o osnivanju Razvojne banke Srbije koja bi u svom radu pomogla pomenutom ublažavanju posledica.

 

POLJOPRIVREDA I KLIMATSKE PROMENE

Takođe, klimatske promene se u programu pokreta SRCE vide kao jedan od generatora smanjenih prinosa po hektaru u oblasti poljoprivrede, pa se stoga insistira na sistemskom pristupu ovom problemu, i tehnološkom unapređenju poljoprivrednika u prevenciji efekata globalnog zagrevanja (str 21).

Očekivano, u sektoru programa „Zaštita životne sredine“ prepoznaju se potencijalno katastrofične razmere klimatskih promena, ali se i u delu o međunardnoj saradnji i diplomatiji insistira na multilateralnoj saradnji u oblasti klimatskih promena (str 69).

Vladajuća Srpska napredna stranka poseduje jedan od najdetaljnije konicipiranih programa od svih političkih opcija. Na čak 135 strana, ova partija potanko mapira postojeće probleme i nudi rešenja u gotovo svim oblastima.

Ipak, na tih 135 strana, nigde se ne pominju klimatske promene, ali se pominje klima, kao pojam na onim mestima gde se obećava izgradnja sistema za navodnjavanje u poljoprivredi.

„Ovo je jedino mesto gde se pojavljuje termin ‘globalno zagrevanje’: u kontekstu brige o adekvatnom poljoprivrednom navodnjavanju, u delu programa pod nazivom ‘Ruralna poljoprivreda'“, dodaje Vujić.

„Svet u kom živimo“ naziv je centralnog programskog dokumenta Socijalisticke partije Srbije. Unutar programa predstavljenog na 50 strana, na njegovoj 6. strani piše sledeće:

„Uništavanjem zemlje, vode i vazduha, pitanje opstanka ljudske vrste i života na planeti od apokaliptičkih vizija postaje realnost na koju opominju velike klimatske promene i prirodne katastrofe. Otuda sve glasniji zahtevi, akcije i mere za održivim privrednim razvojem.“

Ali izuzev navedenog, termini globalnog zagrevanja ili otopljavanja čak ni formalno ne postoje u centralnom programskom dokumentu stranke koja se od 1990. godine nalazi na vlasti gotovo punih 30 godina.

Još jedna stranka u vladajućoj koaliciji, Jedinstvena Srbija, koja u aktuelnom sazivu vlade daje jednog ministra iz svojih redova, ima program na svega dve strane, kojim reguliše 26 oblasti, skromno definisanih. Niti jedna od njih nije posvećena klimi ili klimatskim promenama.

Štaviše, ni u jednoj se ne spominju ni životna sredina niti ekologija.

U Beogradu sve manje zelenih površina, umesto parkova dobijamo beton

U domaćoj opozicionoj desnici, stranka Zavetnici kao jedno od osam polja svog programa navodi zaštitu životne sredine. Меđutim, ovo polje je prevashodno fokusirano na prirodne resurse i njihovo državno vlasništvo, podalje od stranih investitora, a delom su osvrnuti i na borbu protiv GMO, i na domaći eko-turizam.

Termin klime, klimatskih promena ili globalnog zagrevanja ne postoji unutar programa Zavetnika.

Vujuć podseća kako je šira javnost 2018. godine apsolutnim konsenzusom stala uz lokalno stanovništvo koje živi na padinama Stare planine.

Ti ljudi su danonoćno branili korita svojih reka od „ekomodernističkog“ poduhvata derivacionih malih hidroelektrana (MHE).

Tada je kako dodaje, osvanula je jedna nova politička tematika.

„Sve veći broj lidera politickih partija preuzimao je proekološki narativ, a briga o životnoj sredini preko noći postala je jedna od glavnih tema na srpskom političkom nebu“, dodaje Vujić.

Dalji ekološki aktivizam širom Srbije u političkoj sferi pokazao se kao idealan za buduće političke borbe.

To su problemi na Fruškoj Gori, u Košutnjaku, borba protiv Rio Tinta, merenje (ne)kvaliteta vazduha.

U preko 20 oblasti koje su ponuđene u programu Novi DSS jedna se odnosi na zaštitu životne sredine – ali od 11 zasebnih pasusa unutar te oblasti, ni u jednom se ne pominju klimatske promene, globalno zagrevanje niti bilo šta u vezi sa klimatskim disbalansom i njegovim pretnjama.

Sa druge strane, program Pokreta za obnovu kraljevine Srbije sastoji se iz 11 oblasti razvrstanih na 23 strane. Izuzev „poslovne“ i „ekonomske“ klime kao privrednih kategorija, ne postoji ni terminološki osvrt na klimatske promene i proces globalnog zagrevanja.

Centralni programski dokument Srpskog pokreta Dveri ima 31 polje od kojih je jedno nasloveljeno: Načela o zaštiti i unapređenju životne sredine.

U konkretnih 12 ciljeva, Dveri unutar jednog apostorfiraju globalno zagrevanje čiji efekat će se smanjiti – pošumljavanjem, gde navode kako je to najefikasniji vid borbe protiv globalnog zagrevanja i zaštite od vetra.

„Pitanje koje se postavlja je, da li je retoričko ekološko osvešćenje stranačkih elita u Srbiji iole dubinsko, ili je samo trenutak i mesto na kom se mogu prikupiti politički poeni u jeku popularnosti ove teme?“, objašnjava Vujić.

ŠTA KAŽE OSTATAK OPOZICIJE?

Programski dokument nekada vladajuće Demokratske stranke ima 27 strana, ali ni na jednom mestu ne spominje klimu, klimatske promene niti proces globalnog zagrevanja.

Stranka slobode i pravde u svom programu na skromnih sedam strana unutar 11 regulisanih oblasti jednu je posvetila životnoj sredini.

Međutim, iako se zalažu za prava kućnih ljubimaca, oblast klimatskih promena i globalnog zagrevanja nije ni pomenuta.

Na 41 stranici glavnog partijskog dokumenta nalazi se 10 oblasti unutar kojih Narodna stranka želi i nudi poboljšanja. Nijedna od tih oblasti ne tiče se životne sredine, pa se posledično klimatske promene ni na jednom mestu ne prepoznaju, čak ni terminološki.

Pokret Srbija Centar nastao nakon poslednjih izbora 2022. godine, to je jedina neparlamentarna politička formacija čiji čemo program analizirati.

Posle programa SNS-a programska platforma Srbija Centar je najopširnija, koja svoje ciljeve predstavlja na 78 strana.

Objavljen Digitalni Atlas klime Srbije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.