Vesti iz zemlje

29.12.2022. 16:16

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Pošta Srbije u 2022: Godina mopeda, bicikala i protesta

Foto: Nova ekonomija - Paola Felix Meze

Pošta Srbije je putem operativnog lizinga nabavila još 210 dostavnih i pet kombinovanih putničkih vozila, koja će biti puštena u saobraćaj do kraja ove godine, navodi se na sajtu tog javnog preduzeća.

Tokom 2022. godine nabavljeno je i distribuirano 810 bicikala, 1024 mopeda, 14 elektro-mopeda, 100 dostavnih vozila, 72 kombi vozila, 33 dostavna vozila za brdsko-planinski teren, kao i četiri kamiona od 18 tona, navodi Pošta.

Godinu u Pošti obeležile su intenzivne nabavke novih elektro i običnih vozila, ali i protesti dela radnika nezadovoljnih platama, koje su ovom preduzeću hiljadama dinara ispod prosečne srpske zarade.

Obnavljanje voznog parka

Pošta je ove godine odlučilla da obnovi vozni park, pa je sprovela postupke javnih nabavki mopeda, elektromopeda, bicikala, teretnih vozila, ali i dostavnih kolica i elektro kolica.

Za nova prevozna sredstva preduzeće je dalo više od milijardu dinara, prema tenderima koje je Nova ekonomija videla na Portalu javnih nabavki.

Sredinom novembra, u postupku nabavke 22 teretna vozila Pošta je dodelila ugovor vredan 353,9 miliona dinara (bez PDV-a) firmi „Braća Crnomarković“.

Prethodno je na leto sklopljen ugovor za 41 teretno vozilo, vredan 626 miliona dinara. Isporuka teretnih vozila je tada poverena firmama FPM Agromehanika iz Boljevca i preduzeću Braća Crnomarković.

Okončana je i nabavka 31 elektrovozila. Posao vredan 123,7 miliona dinara dodeljen je firmama Beomimax i Gobem, koje su zajedno podnele ponudu za isporuku elektrovozila.

Na leto je dodeljen ugovor za nabavku 14 elekromopeda vrednih 8,3 miliona dinara (bez PDV-a) koje će Pošta da kupi od firmi Sit systems iz Beograda.

Ugovor za preko 1.000 mopeda, vredan 395,24 miliona dinara dodeljen je firmi P.G.S. Motori.

Problem pri kupovini elektrobicikala

Firmi Sit systems u prvoj polovimi godine je dodeljen i ugovor za nabavku 260 elektrobicikala, koji je bio vredan 58,8 miliona dinara dinara bez PDV-a.

Međutim ta nabavka je poništena sredinom maja nakon što je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki usvojila „kao osnovan“ zahtev za zaštitu prava koji je podnela firma E-Prime.

Od elektrobicikala se ne odustaje, pa je krajem septembra Pošta opet oglasila njihovu nabavku.

Međutim, ni drugi pokušaj kupovine tog prevoznog sredstva ne prolazi bez problema.

Naime, trenutno su zaustavljene aktivnosti u postupku javne nebavke, jer je i ovog puta podnet zahtev za zaštitu prava, vidi se iz obaveštenja na Portalu javnih nabavki.

E-vozila od iste firme

Pošta je isporuku većinu voznih sredstva na električni pogon ugovorila sa jednom firmom – Sit systems, pisala je Nova ekonomija.

Sa ovom firmom je ugovorena nabavka devet elektro kolica za dostavu. Ugovor je vredan 8,1 miliona dinara bez PDV-a.

Sit systems-u je prethodno dodeljen i ugovor vredan 82.458.000,  prema kojem Pošti treba  da isporuči 810 „običnih“ bicikala.

Od te firme je naručeno i više tipova dostavnih kolica, čija je ukupna vrednost oko 1,8 miliona dinara.

Dok radnici protestuju…

Deo radniika „Pošte Srbije“  je u nekoliko navrata ove godine protestovao tražeći veće plate. 

Zaposleni, barem oni koji su izlazili na ulice, žale se na loše materijalno stanje i neadekvatan radni status dela radnika.

Radnici Pošte još uvek se nisu ni približili prosečnoj zaradi. 

Prosečna neto zarada na nivou Pošte za januar 2022. godine iznosila je 57.111,46 dinara, ali plate variraju u zavisnosti od radnog mesta, vidi se iz informatora o radu preduzeća koji je objavljen u oktobru 2022. godine.

Prosečna isplaćena (neto) zarada pomoćnog radnika u januaru iznosila je 48.001,59 dinara, kvalifikovanog radnika 49.290.80 dinara.

Prosečna isplaćena zarada na radnom mestu „vozač motornog vozila“ iznosila je 56.329,43 dinara, a na radnom mestu „dostavljač“  51.240,43 dinara.

Za poslove prerade poštanskih pošiljaka prosečna isplaćena zarada u januaru je bila 53.607, 57 dinara.

Poštari ne odustaju od svojih zahteva

Pošti je zaposleno 14.857 ljudi, od čega 13.307 na neodređeno vreme, a 1.550 na određeno.

Takođe, 4 lica su angažovana van radnog odnosa, vidi se u informatoru.

Pošta postaje akcionarsko društvo?

Naredna poslovna godina za Poštu će biti godina transformacije u akcionarsko društvo. Time će se postići optimizacija poslovnih rezultata, efikasniji i funkcionalniji sistem i procesi,  rekao je krajem novembra v.d. direktor Pošte Zoran Đorđević. 

„Aktivno radimo na velikom broju projekata poput razvoja mreže paketomata, SoftPos-a, mobilnog poštara, praćenja i optimizaciji ruta. Želja nam je da se u svim segmentima oseti boljitak, zbog čega akcentujemo brigu o zaposlenima, koje pored osavremenjavanja opreme i sredstava za rad, i nagrađivanja po učinku očekuje i povećanje zarade od januara“, rekao je tada v.d. direktor.

 

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.