Vesti iz zemlje

09.03.2023. 10:42

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Premalo žena među top menadžerima u Srbiji

Ima li mesta za žene u Upravnim odborima?

Foto: Pixabay

Od 300.250 registrovanih preduzetnika, više od trećine su žene, dok kod preduzeća jednu četrvrtinu čine žene koje su registrovane kao osnivači, odnosno vlasnice udela i direktorke, prema podacima Agencije za privredne registre (APR).

Među preduzetnicima udeo žena ostao je isti kao 2022. i 2021. godine, ali je neznato povećan u odnosu na 2020. godinu (iznosio je 33,5 odsto).

Udeo žena među osinivačima i vlasnicima udela u preduzećima trenutno je isti kao u 2022. godini, ali se beleži blagi trend rasta u odnosu na 2021. godinu (25,6 odsto) i 2020. godinu (25,4 odsto), pokazuju podaci APR „Zastupljenost žena u privrednim subjektima“.

APR POKRENUO APLIKACIJU ZA DOSTAVLJANJE FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA

Broj žena na poziciji direktora beleži blagi godišnji rast, njihov udeo trenutno je veći i u odnosu na 2022. (24,2 odsto) i u poređenju sa 2021. godinom (24,1 odsto) u kojoj je njihov broj stagnirao u odnosu na 2020. godinu (24,1 odsto).

Gde su žene u Upravnim odborima?

Kad se dele mesta u Upravnim odborima razlike su još veće u korist muškaraca. Tako u Srbiji 76 odsto članova Upravnih odbora su muškarci, a žene samo 24 odsto.

Prema podacima APR, podaci o rodnoj ravnopravnosti pokazuju značajno veći procenat zastupljenosti žena u svim organizacionim delovima Agencije.Naime, od 441 zaposlenog i radno angažovanih u Agenciji, žene čine 63 odsto, pokazuju podaci APR. Žene su u većem broju zastupljene na izvršilačkim pozicijama (62 odsto), kao i na rukovodećim položajima (organizacija, pravni poslovi, finansijsko ekonomski poslovi, registri u nadležnosti Agencije).

Članovi Izvršnih odbora 66,4 odsto su muškarci, 33,6 odsto čine žene.

Agencija za privredne registre obradila je podatke iz baze Registra privrednih subjekata, na osnovu kojih se može zaključiti da zastupljenost žena u preduzećima još uvek nije dostigla zadovoljavajući nivo u poređenju sa zastupljenošću muškaraca, mada se, u tom smislu, iz godine u godinu, beleži umeren pozitivan trend.

 

Elektronska prijava stvarnih vlasnika u APR-u odložena do 1. oktobra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.