Srbija

02.12.2022. 09:14

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Produžen rok za dualno obrazovanje do 15. decembra

radnik u proizvodnji Foto: Nova ekonomija

Srbija

02.12.2022. 09:14

Rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja produžen je zbog velikog interesovanja do 15. decembra ove godine, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

U prethodnom periodu Privredna komora Srbije održala je veliki broj individualnih sastanaka sa zainteresovanim poslodavcima, objašnjava Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije.

„Imajući u vidu činjenicu da zahtevi još uvek pristižu, kompanijama smo dali mogućnost da se prijavljuju do polovine decembra“, kaže Kovačević.

UNIJA POSLODAVACA TRAŽI IZMENE ZAKONA O DUALNOM OBRAZOVANJU

I ove godine, tradiconalno je najveće interesovanje među poslodavcima za obrazovnim profilima iz područja mašinstva i obrade metala, elektrotehnike, kao i ugostiteljstva, ali je primetan porast interesovanja za profilima iz sektora šumarstva i obrade drveta.

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

Vlada Srbije osniva kancelariju za dualno obrazovanje

Kovačević podseća da kompanija ulaskom u dualni model obrazovanja ima mogućnosti da stekne kvalifikovan i obučen kadar spreman da se odmah uključi u proces rada i time znatno smanji troškove za obučavanje radne snage.

Učenici u dualnom obrazovanju, u zavisnosti od obrazovnog profila, provode određeni broj dana u kompaniji čime se kod njih razvija osećaj pripadnosti, usvajaju poslovnu kulturu i način rada konkretnog preduzeća, i jača se poverenje između učenika i poslodavca, što naknadno vodi ka saradnji na obostrano zadovoljstvo, ukazuje Kovačević.

Od sledeće školske 2023/2024. godine, u ponudi se nalazi i osam novih obrazovnih profila: elektrotehničar energetike, tehničar drumskog saobraćaja, tehničar dizajna grafike, nautički tehničar-rečni smer, tehničar grejanja i klimatizacije, cvećar-vrtlar, tehničar hortikulture i tapetar-dekorater, saopštila je Privredna komora Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.