Lifestyle

10.05.2022. 14:27

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Šta je letnji smog i kako se to zagađenje sprečava?

Foto: Pixabay

Lifestyle

10.05.2022. 14:27

Isparljiva organska jedinjenja (VOCs) doprinose klimatskim promenama i aerozagađenju poznatom kao letnji smog, podsećaju organizatori projekta eVOC Srbija. Polovina registrovanih korisnika tih jedinjenja u Srbiji, kako se naglašava, bavi se poslovima hemijskog čišćenja i mora da vodi računa kako obavlja svoje poslove.

Tokom hemijskog čišćenja, kako se navodi, koristi se rastvarač perhloretilen (PERC), ali koriste se i ugljovodonični rastvarači  (DF-2000), kao i tečni silikon („GreenEarth“), glikol etar, K4.

Kako se dodaje, te supstance zajedno sa azotovim oksidima(NOx) dovode do stvaranja ozona u nižim slojevima atmosfere i odgovorne su za fotohemijsko zagađenje gradova, odnosno za letnji smog i klimatske promene.

Podseća se da supstance koje su posebno štetne po zdravlje moraju biti zamenjene u postupcima hemijskog čišćenja u najskorijem roku.

Pored hemijskog čišćenja, isparljiva organska jedinjenja se koriste u brojnim ostalim procesima i aktivnostima u industriji i u svakodnevnom životu.

„Preduzeća koja u svom poslovanju koriste veće količine organskih rastvarača treba da se registruju i redovno izveštavaju Agenciju za zaštitu životne sredine (SEPA), kao i da ograniče količine rastvarača koje koriste“, dodaje se u saopštenju. 

Alarmantno zagađenje vazduha u Srbiji!
Građani prijavljuju zagađenje, ali je dug put od žalbe do odgovora

Kako se podseća, emisije VOC moraju da se usklade sa graničnim vrednostima propisanim VOC Uredbom.

Kao primer dobre prakse navodi se firma POP S doo koja ima dugu porodičnu tradiciju i tokom hemijskog čišćenja koristi nanjovije mašine sa perhloretilen rastvaračima.

Kako se navodi, upravo to predstavlja usaglašavanje sa zahtevima Uredbe o isparljivim organskim jedinjenjima.

Da bi bile u skladu sa ekološkim propisima, mašine za hemijsko čišćenje su evoluirale kroz nekoliko generacija.

KAKO SMANJITI ZAGAĐENJE?

Kako bi se smanjila količina utrošenog rastvarača, uvođene su različite mere u svakoj narednoj generaciji mašina za hemijsko čišćenje.

Dobra praksa hemijskog čišćenja je redovno održavanje mašina u skladu sa uputstvima proizvođača kao i njihova redovna provera mašina zbog eventualnih curenja.

Izrada godišnjeg bilansa rastvarača, što je jedna od obaveza preduzeća koje se bave ovom aktivnošću, takođe može imati značaj i može da smanji troškove. 

Nema merenja, nema zagađenja
Kako smanjiti zagađenje koje emituje poljoprivreda?

Takođe, tmogu da se koriste i „zelene“ metode profesionalnog čišćenja kao što je mokro čišćenje.

Projekat eVOC Srbija, kako se podseća, pruža pomoć ministarstvu ekologije i Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije u vezi sa poglavljem Direktive o industrijskim emisijama tokom procesa evrointergacija.

Ona se odnosi na operatere i aktivnosti koji koriste organske rastvarače, a projekati pruža podršku, pre svega malim i srednjim preduzećima u Srbiji kako bi smanjili zagađenje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.