Vesti iz zemlje

04.07.2023. 09:50

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Stambene zgrade, veliki potencijal za proizvodnju solarne energije

Foto: Pixabay

Ugrađivanje solarnih panela

Srbija bi mogla dodatno da olakša procedure za sticanje statusa kupca-proizvođača struje i ugradnju solarnih elektrana. Veliki potencijal u toj oblasti energetike su stambene zajednice, koje takođe mogu aktivnije da se uključe u ovaj poduhvat.

Stambene zajednice imaju mogućnost da postanu kupci-prizvođači struje, ali ta ideja u Srbiji za sada nije zaživela.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), u sadarnji sa USAID-om, nedavno je predstavila svoje prvo istraživanje o prozjumerima, gde je između ostalog naglašeno da su procedure za sticanje tog statusa isuviše spore.

Jedna od preporuka koju je izneo jedan od učesnika na tom istraživnaju, profesor Pravnog fakulteta Branko Radulović je da se u proizvodnju solarne električne energije aktivnije uključe stambene zgrade.

Kako je objasnio, potrebno je da im se omogući otplata investicije preko objedinjene naplate (infostana), kao i da se vlasnicima stanova, podstanarima i drugim potencijalnim zakupcima dozvoli zakup dela krova na koji bi postavili panele.

Radulović je podstio i da je „zajednica obnovljivih izvora energije“ jedan od pravnih instituta koji se do sada nije primenjivao u praksi.

Radulović je podsetio kako je u Srbiji za sada samo jedna stambena zajednica postala prozjumer.

U izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije to još nije promenjeno, a lako je otklonjivo.

„Tamo nije omogućeno da stambene zajednice mogu da steknu status kupaca-proizvođača i onda kada nisu vlasnici energetskih objekata. Ovo je nešto što je lako otklonjivo, postoji jedna nepotrebna barijera“, dodao je Radulović.

Prema njegovim rečima, na taj način bi barem deo zajednica mogao lakše da s edogovori i da dobije deo sredstava koja služe za instalaciju svega onoga što je potrebno za proizvodnju struje u nekoj solarnoj elektrani.

Radulović je dodao i da je jedna od preporuka i da se razmotri mogućnost da se i vlasnicima pojedinačnih stambenih zajednica unutar neke zgrade, takođe omogući da postanu prozjumeri, ukoliko za to postoji saglasnost unutar određene stambene zajednice.

Proizvedenu struju oni bi kako objašnjva, koristili za sopstvene potrebe, a ova mogućnost bi bila praktična jer u stambenim zajednicima ima različitih interesa.

Još jedna od preporuka je da se otplata investicija u energetske objekte vrši preko sistema objedinjene naplate.

„To bi dalo veću mogućnost i onima koji stambenim zajednicama omogućavaju da naprave takvu investiciju. Upravnici zgrada su ti koji stanarima treba da prenesu potencijalnu mogućnost sticanja statusa kupca-proizvođača struje“, dodaje Radulović.

Preporuke se tiču i finansiranja inevsticija u solarne elektrane, jer se kako podseća u tom smislu oni takmiče sa brojnim drugim projektima koji takođe dobijaju inevsticije.

„Pruzjumeri se takmiče sa nizom drugih projekata koji se bave energetskom efikasnošću, trebalo bi da se izdvoji jedan poseban izvor finansiranja koji bi služio izuzetno za njih“, rekao je Radulović.

Izmene zakona o obnovljivim izvorima ne štite interes domaćinstava i privrede

Ona je dodao da bi trenbalo da se uradi i analiza na šta su sve išli dosadašnji podsticaji u oblasti energetske efikasnosti:

„Lokalne samouprave imaju mogućnost da dajete podsticaje za brojne stvari, međutim to se u praksi često ograniči  na određene projekte, tako da prozjumeri na kraju i nemaju tu podršku“.

Prozjumeri sa kojima je Nova ekonomija razgovarala još prošle godine, naglasili su da u nekim opštinama i nema subvencija za domaćinstva koja žele da instaliraju solarne elektrane.

Takođe, preporučuje se i ubrzanje procedure kod elektrodistribucije za sticanje statusa prozjumera. Idealno bi bilo kako ocenjuje, da se izjednače procedure za sticanje statusa prozjumera na teritoriji cele Srbije.

Postupak bi mogao da bude sličan objedinjenoj proceduri za izdavanje građevinskih dozvola, odnosno CEOP (Centralnu evidenciju objedinjenih procedura).

Radulović je podsetio i da se solarni paneli u Sribji postavljaju u skladu sa Članom 144. Zakona o planiranju i izgradnji, bez građevinske dozvole.ž

Profesor pravnog fakulteta u Beorgadu, rekao je i da bi bilo dobro da se uspostavi rešenje kojim bi se kupcima-proizvođačima koji su pravna lica ili preduzetnici garantuje minimalna cena, kao i da im se garantuje minimalna cena za isporučenu električnu energiju.

Opekli se, a nisu ni počeli

KOLIKO JE ISPLATIVA INVESTICIJA?

Gotovo tri četvrtine građana koji su investirali u solarne panele očekivalo je da će im računi za struju biti niži od 40 do 100 odsto, pokazalo je NALED-ovo istraživnaje. Čak 78 odsto njih instalaciju je finansiralo iz svog džepa.

Danas svaki drugi ne bi ulagao u nove kapacitete, a glavni razlog je nepovoljan način obračuna na računima koji im stižu iz EPS-a i to je pokazalo prvo istraživanje NALED-a o prozjumerima, sprovedeno uz podršku USAID-a.

Prvo što bi kupci-proizvođači uradili da poprave svoj položaj jeste usaglašavanje propisa po kojima se obračunavaju osnovice za porez i naknade, kao i jasniji prikaz elemenata na osnovu kojih se obračunava mesečna potrošnja, o čemu je i Nova ekonomija već pisala.

Ministarstvo energetike: Prozjumeri treba da plaćaju PDV samo za razliku u struji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.