Vesti iz zemlje

27.07.2023. 08:17

eKapija

Autor: Nova ekonomija

Skupština usvojila zakone o ozakonjenju objekata, planiranju i izgradnji, strancima…

Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Poslanici Narodne skupštine usvojili su dopune Zakona o ozakonjenju objekata, izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, izmene zakona kojim se reguliše zapošljavanje stranaca, ali i još nekoliko drugih zakona.

Dopunama Zakona o ozakonjenju se omogućava građanima koji žive u nelegalizovanim objektima da se privremeno priključe na struju i vodu,  prenosi eKapija.

Usvojen je i predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji kojima je predviđeno i ukidanje posebnog zakona (leks specijalis) o konverziji. Tačnije Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu.

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji unele su i obavezu da sve zgrade, bez obzira na starost, moraju da imaju i energetski pasoš.

Takođe, spoljne jedinice klima-uređaja moraće da budu uklonjene sa fasada zgrada ili da se instaliraju na način da ne budu vidljive, dok će sve nove zgrade morati da budu građene tako da uređaji za grejanje i hlađenje ne vrše uticaj na neposredno okruženje, propisano je predloženim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje su u skupštinskoj proceduri.

Skupština je potvrdila i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o energetici, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o železnici. Takođe, usvojen je i Zakon o interoperabilnosti železničkog sistema.

Skupština je usvojila i Zakon o potvrđivanju Sektorskog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Evropske komisije o mehanizmima primene finansijske pomoći Unije Republici Srbiji u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć u oblasti podrške programa ruralnog razvoja (IPARD III).

Lakše zapošljavanje stranih radnika

Poslanici su usvojili i izmene zakona koji se tiču zapošljavanja stranih radnika i to Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o strancima.

Ovim izmenama se omogućava da strani državljani, u jedinstvenom postupku, ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak potrebne provere vezane kako za odobrenje privremenog boravka tako i radne dozvole.

Nakon toga, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, izdaje se jedinstvena dozvola.

Poslanici su izglasali i Zakon o Privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć.

Zakon se tiče finansijske pomoći mladima do 16 godina u iznosu od 10.000 dinara.

Prema tom zakonu, majke se za pomoć preko Uprave za trezor prijavljuju od 20. avgusta do 20. septembra, a isplata pomoći se očekuje od 25. septembra.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se, kako se navodi pomaže preduzetnicama.

Predloženim izmenama predviđeno je da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta mogu da koriste pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta, odsustvo sa rada radi posebne nege deteta i naknadu zarade, odnosno naknadu plate.

Otac deteta ova prava može da ostvari posle navršena tri meseca života deteta, za preostali period do godinu dana, za prvo i drugo dete, odnosno do dve godine za treće i svako naredno dete.

Takođe, izmenama ovog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda, izjednačava se status majki preduzetnica, budući da je predviđeno ostvarivanje prava vezanih za odsustvo sa posla za treće i svako naredno dete u trajanju od dve godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.