Srbija

21.04.2023. 09:19

Biznis.rs

Autor: Nova ekonomija

Detalji oporezivanja frilensera koji su na platformi Payoneer

Foto: Pixabay

Srbija

21.04.2023. 09:19

Oporezivanje novca koji dobijate na račun koji je otvoren na platfromi poput Payoneer, isti je poreski tretman kao da su sredstva primljena preko računa poslovnih banaka.

Kako piše portal Biznis.rs, samooporezivanje frilensera, odnosno radnika na internetu u Srbiji će biti omogućeno uskoro putem posebnog onlajn portala. On će razrešiti nedoumice oko korišćenja i plaćanja poreza na novac koji dobijaju na virtuelne devizne račune.

Platforma Payoneer je najčešće korišćena u te svrhe i prevashodno je namenjena fizičkim licima, ali nalog mogu otvoriti i pravna lica.

U zavisnosti od domaćih propisa, odnosno zakonodavstva, poreski tretman, kao i „legalnost“ otvaranja naloga na toj platnoj platformi, razlikuje se od zemlje do zemlje.

Ono što je prednost korišćenja Payoneer naloga za privrednike je što ovakav vid naplate podrazumeva značajno niže troškove transakcija nego kod poslovnih banaka.

U Udruženju računovođa i revizora južne Srbije (AAAS) kažu da poreski tretman novčanih sredstava koje neko prima preko ove platforme zavisi od statusa samog primaoca, odnosno da li je on u statusu frilensera ili je u svojoj zemlji registrovan za obavljanje privredne delatnosti u formi preduzetnika, ili možda poslove obavlja preko registrovanog privrednog društva.

„Poreska uprava u Srbiji počela je od nedavno da kotroliše devizne prilive preko ove i sličnih platformi, a sve u cilju suzbijanja rada na crno, odnosno u nameri da prihode ostvarene na taj način oporezuje“, objašnjavaju iz AAAS.

Frilenseri imaju sve više posla i sve bolje zarađuju

Kako podsećaju, frilenseri koji nemaju registrovanu delatnost od ove godine imaju dva modela oprezivanja koji su im na raspolaganju, o čemu je pisala i Nova ekonomija.

Frilenseri biraju jedan od njih vodeći se prevashodno iznosom prihoda i na taj način dolaze do poreske osnovice i iznosa poreza koji moraju platiti na ime prihoda koji su ostvarili u toj godini.

Bitno je napomenuti da frilenseri koji dobijaju novac preko ovakvih platformi moraju sami da prijave prihode Poreskoj upravi, jer virtuelne platforme nemaju nikakve veze sa prijavama poreza.

Kud plovi ovaj brod: Pomorcima stigla poreska rešenja

S obzirom na to da bi porez za prvi kvartal trebalo da prijave do kraja aprila, ostavljena je mogućnost da frilenseri sačekaju početak rada portala (kada bude lansiran imaće 30 dana da podnesu prijavu).

Šef Jedinice za odnose s javnošću u NALED-u (Nacionalna alijansa za lokani ekonomski razvoj) Ivan Radak nedavno je rekao da ako portal bude u funkciji u maju ili junu to znači da će biti u kašnjenju za prvo tromesečje, ali Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava, neće računati kamatu za kašnjenje, odnosno smatraće da je prijava frilensera blagovremena.

Frilenseri su ranije protestovali zbog namere države da im retroaktivno naplati porez, za nekoliko godina unazad, tokom 2020. i 2021. godine.

Nova ekonomija je više puta pisala o tome kako su oni tražili da se donese poseban zakon koji će definisati njihov status, ali je to na kraju urađeno kroz izmene Zakona o porezu na dohodak građana.

Ipak, bilo je izvesnih nedoumica u vezi sa oporezivanjem frilensera zbog kojih se protestovalo i početkom 2023. godine.

Konačno objavljen pravilnik o poreskoj prijavi za frilensere

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.